Fotboll för unga barn

Fotboll är nog vår främsta bollsport här i Sverige. Både när det kommer till professionell bollsport och sådan vi bara spelar för skojs skull. Vill man introducera barn till fotboll kommer här några tips.

Bollar är nästan alltid av intresse för små barn och när de är stor nog att gå omkring själv blir det ganska självklart att inte bara bära och kasta bollar utan även att sparka omkring dem. I början är det bäst att använda en mjuk boll. Ordentlig utrustning kan vänta till senare då en riktigt fotboll är lite väl hård för små barn.

Att spela riktig fotboll med barn kräver att de vuxit upp så pass att kan tycka att tävlingsaspekten är rolig och inte bli upprörd så fort någon försöker förhindra dem från att få tag på bollen.

Det är vanligt för barn att börja träna i idrottsföreningar allt från fyra till tolv års ålder. Det är dock viktigt att se till att barnet är moget nog för att börja träna. Att barn mognar i olika takt är något alla föräldrar bör vara medveten om. Bara för att det äldsta barnet började spela vid sex års ålder betyder inte att de yngre syskonen kommer vara redo när de fyllt sex.

Tidigt är det viktigaste att fokusera på att ha roligt. Seriös träning och lära sig taktik kan vänta till senare. Börjar man för tidigt med sådant finns alltid risken att man gör mer skada än nytta.

Slutligen är det också viktigt att inse att barn skaffar sig nya intressen som de växer upp. En dag kanske inte fotbollen är så intressant som något annat och motivationen för spelet har försvunnit. Att tvinga barn att fortsätta är sällan en bra strategi. Men samtidigt är det bra att ta ett samtal och försöka gå till botten med vad de vill göra och om de kanske bara behöver en paus.