Bollekar på gården

Det är fascinerande med bollsporter. Barn och ungdomar har i alla tider spelat med boll. Svettiga och andfådda jagar man en boll över planen och känslorna är som störst när någon gör mål. Revanschlusten är stor hos motståndarlaget som gör sitt yttersta för att vinna tillbaka några poäng.

Sociala bollekar på gården främjar kamratskap och gör att barnen rör sig mer än vanligt. Idag tillbringar alltför många barn och ungdomar sin fritid vid TV-skärmen, datorn eller mobilen. Det är dags att liva upp några bollekar från förr. Samla ihop ett gäng på gården, för här kommer tips på några bollekar.

Roliga bollekar

Spökboll är bland de roligaste och mest adrenalinkickande bollspelen. Planen delas upp i två planhalvor där man sätter upp en gränslinje, oftast med bänkar. Det finns flera varianter av spelet, men det går ut på att träffa någon på motsatt planhalva som då blir ett spöke och åker ut ur spelet. Det lag som har bränt alla i motståndarlaget vinner. Det roliga är att man aldrig vet vart bollen ska kastas. Nervöst stirrar man på bollen och hoppar till av minsta rörelse.
Bolleken ruta kallas även king. Det spelas ofta på skolgårdar. En kvadratisk spelplan delas upp i fyra rutor. Man ska försöka slå ut sina motspelare genom att slå bollen, till exempel en tennisboll eller fotboll, på motståndarens ruta eller nudda motståndaren så att bollen studsar ut från spelplanen.

Det vanligaste är att man spelar en vanlig bollsport, såsom fotboll eller bandy, och lägger till eller tar bort några regler. Bollekar med kamratgänget har ibland lösa regler som ändras från gång till gång. Det viktigaste är inte att vinna utan att ha kul, fördriva tid och röra på sig. Vem har inte gett järnet i brännboll med kompisgänget, för att sen knappt kunna gå dagen efter på grund av träningsvärk. Men kul är det!